Атопичният дерматит и пиодермията при кучето могат да се лекуват и стабилизират трайно

д-р Невена Микова

С терминът пиодермия във ветеринарната практика означаваме гнойните възпаления на кожата, като обикновено се ангажират повърхностните й слоеве. При диагностициране на тези процеси се изолират различни видове бактерии и гъбички.

Пиодермията може да бъде и вторичен израз на други състояния, като алергии или паразитни заболявания. Тези състояния трябва да се имат предвид при цялостната терапия.

Първичната пиодермия обикновено добре се повлиява и напълно изчезва след приложение на подходящи широкоспектърни антибиотици.

Най-често срещаните признаци на бактериална пиодермия са себорея, поява на обезкосмени петна, набръчкване на кожата, поява на струпеи. При късокосместите породи наблюдаваните лезии могат да наподобяват копривна уртикария. В периферията на обезкосмените петна се установяват зачервяване и набръчкване на кожата.

Дълбоката пиодермия обхваща подлежащите слоеве на епидермиса и клинично протича с поява на болка, образуване на струпеи, неприятна миризма, поява на секрети с кръв и гной. Наблюдават се още зачервяване, оток, язви, везикули или були.

Всяко лечение започва с поставяне на диагноза като се отчитат възможните диференциални диагнози. При пиодермия трябва да имаме предвид ухапвания от бълхи, алергии, хипотиреоидизъм, болестта на Кушинг, крастата, лоша хигиена.

На практиката обаче често се сблъскваме с едновременно протичане на няколко патологични процеса. Когато кожната бариера и естественият повърхностен микробиом са нарушени, се създава благоприятна среда за развитие на множество болестни процеси.

Така напромер, когато една пиодермия не се повлиява след неколкократно приложение на антибиотици, трябва да се замислим дали в основата й не стои атопичен процес и/или опаразитяване.

Атопичните дерматити от своя страна могат да бъдат сезонни или несезонни. Сърбежът е най-характерният признак за тези състояния и обикновено се засягат крайниците, главата, корема, ушите, флексорните гънки. Наблюдават се алопеция, хиперемия, екскориации, лихенификация, хиперпигментация. При някои кучета единственият белег на атопия може да е хроничният или рецидивиращ отит. Обикновено се изолират Staphylococcus и Malassezia spp, които допълнително влошават състоянието.

Такъв е случаят на Кара, кафяв, женски лабрадор на възраст 8 години. Проблемите на Кара започнали преди една година и половина и се изразяват в непостоянен сърбеж и рани по различни места на тялото – подмишници, корем, ингвинална област, в областта на гърба, под опашката, по шията. Раните отделят гной и след като зараснат, на тяхно място се появяват струпеи. Понякога ближе лапите си. През изминалия период над 4 пъти е приемала антибиотици с различен успех. Антибиотиците са предписвани след направена антибиограма. Най-добре се повлиява от амоксиклав, като последния път стопаните са го назначили сами за период от 1 месец, поради стартиращо поредно влошаване. При микроскопско изследване на отпечатъчен материал са открити маласезии, коки, неутрофили. При микробиологично изследване е установен Staphylococcus saprophyticus.

***

***

***

***

Хормоните на щитовидната жлеза са в норма (fT4 11.55 pmol/L при норма 7.70-47.60 pmol/L). Хранена е с аналергенна храна, на която не е реагирала добре. Къпана е и намазвана с различни средства със съдържание на хлорхексидин. Приемала е още интраконазол 100мг капсули, по 2 капсули дневно за 1 месец. Предписвани са още омега мастни киселини за около 2 седмици.

Прилаган е още преднизолон по схема, от който е започнала да пие много вода и раните са се задълбочили.

За обезпаразитяване приема милпразон всеки месец и носи противопаразитна каишка (обикновено Форесто, а отскоро Скалибор).

Първият преглед при нас е направен на 9.12.2022 година в края на последното лечение с амоксиклав и към този момент не приема преднизолон, храни се със суха храна ProPlan със сьомга, приема Юмуув постоянно поради ставни проблеми от 2-3 години. Рядко получава лакомства.

Всички лезии в момента на прегледа са зараснали, според стопаните поради самоназначения амоксиклав, а кожата е относително спокойна. Наблюдава се характерна чувствителност на кожата на гърба в областта на крупата (присвиване на кожния мускул). Видима е лека себорея и алопеция на мястото на предишните лезии. Ушите и лапите са спокойни. Няма натрупан зъбен камък, аускултация – б.о.

Предписано лечение:

1.Alumina 9 CH

2.Sarsaparilla 9 CH

3.Arsenicum iodatum 15CH

Да се прилагат по 5 гранули от всяко сутрин и вечер, с интервал около 30-60 минути

4. Tuberculinum 15 CH – да се прилагат в сряда и в неделя по 10 гранули

Пурим – по 1 табл/сутрин и вечер

Хранене с хипоалергенна храна

Къпане с шампоан Дуксо Калм веднъж седмично, като го разтварят предварително в купа с вода

Симпарика 80 mg (20-40 kg) – по 1 таблетка всеки месец, до март

На 13.01.2023 е направен контролен преглед. През изминалия период не е имало влошаване. Обезкосмените петна са започнали бавно да се окосмяват. Предписани са за още 2-3 месеца:

Alumina 9 CH – по 5 гранули вечер

Arsenicum album 15 CH – по 5 гранули сутрин

Tuberculinum 15 CH – по 10 гранили в сряда и неделя

Пурим таблетки – по 1 таблетка сутрин и вечер

Къпане с лечебен шампоан веднъж седмично.

На 25.01.2023 е направен нов преглед поради поява на окръглено, обезкосмено петно с крусти и стартиращо нагнояване. Има фина себорея все още. Добавен е Mezereum 15 CH веднъж дневно по 5 гранули.

За последен път видяхме Кара на 11.07.2023 и отбелязахме пълно възстановяване. Тялото е равномерно окосмено, няма сърбеж, козината е блестяща и здрава. Предписахме постепенно намаляване и спиране на хомеопатичното лечение.

***

***