Котката отново е разгонена!

Женските котки се разгонват няколко пъти в рамките на един сезон (пролет и есен). Характерна особеност за тях е, че овулация настъпва след полов контакт. Ако такъв липсва, фоликулите в яйчника претърпяват обратно развитие, после нарастват отново и тогава наблюдаваме ново разгонване, няколко дни след първото.

Когато са разгонени, женските котки обикалят непрекъснато дома, гледат често към прозорците и търсят начин да се измъкнат. Всъщност и при двата пола силно нараства броя на травмите, понеже животните често скачат през отворени прозорци.

В периода на същинското разгонване, женските мяукат силно, търкалят се по пода, отказват да се хранят и уринират не на определените за това места.

Всеки стопанин на женско коте си задава въпроса как да се справи с тези периоди. Едно добре познато решение на проблема е кастрацията. През последните години ветеринарните лекари препоръчват тя да бъде направена още преди първото разгонване. Друг вариант е медикаментозното третиране, с таблетки или инжективно. Някои стопани го предпочитат, но трябва да знаят, че системната му употреба води до поява на редица заболявания като пиометра, ендометрит, хиперплазия на млечни жлези и др.

Ако кастрацията не е вашето решение, ако сте запознат със страничните ефекти на медикаментозното третиране и искате да ги избегнете, но все пак държите на съня си и на спокойствието в дома през пролетта и есента, в периода на разгонване опитайте това:

FOLLICULINUM 30 CH – три пъти дневно по 5 гранули

MUREX PURPUREA 15 CH – три пъти дневно по 5 гранули

Това са хомеопатични медикаменти, които ще намерите в обикновените, човешки аптеки. Най-добре е да ги давете самостоятелно с 20-30 минути интервал между двата медикамента, а не смесени с храна. Могат да се дават и разтворени в малко количество вода, със спринцовка или лъжичка направо в устата. С тях разгонването ще премине малко по-бързо и леко.

Внимание!!! Това не са противозачатъчни лекарства, пазете котката си от нежелана бременност!

автор: д-р Невена Микова