Лечение на папиломатоза

д-р Невена Микова

През последната година рязко се увеличи броя на домашните кучета, които бяха доведени за преглед при нас по повод образувания с различни размери в устна кухина. Етиологията е разнообразна, но тук ще се спра на случаите, в които се касае за папиломатоза, доброкачествено състояние на кожата и лигавиците. Причинява се от papilloma вирус и протича в три форми – устна, очна и кожна.

papillomatosis

Щастлива съм да споделя, че 100 % от лекуваните от папиломатоза животни при нас, се възстановиха напълно само с хомеопатично лечение. Най-бързо се повлия ретривъра Майки (само за 2-3 дни), а най-дълго продължи лечението на Сара – 1 месец. Майки имаше само едно образувание в устна кухина с диаметър 3-4 милиметра, докато в случая на Сара папиломите бяха доста повече. На нито един от нашите пациенти не бе препоръчано оперативно лечение или друг вид инвазивна терапия.

papollomatosis.general

Искам да спомена и случая на Даяна с кожна форма на папиломатоза. При нея се установи единично образувание на гърба, което падна 20-тина дни след началото на хомеопатично лечение.

Лечението винаги е индивидуално, съобразено с терена на индивида, но най-често прилаганите хомеопатични средства са:

Calcarea Carbonica – кръгла, твърда, единична брадавица
Silicea – общо имуностимулиращо действие
Thuya – пролиферативни процеси
Dulcamara – плоски, гладки, прозрачни брадавици
Nitricum Acidum – широки, жълтеникавооцветени, хиперкератозни образувания
Antimonium Crudum – вроговени, хиперкератозни и твърди брадавици
Cinnabaris – множество еритематозни, възпалени брадавици

Целта на хомеопатичното лечение е да стимулира собствените оздравителни механизми на организма и напълно да елиминира вируса, за разлика от оперативния подход, който цели елиминиране на образуванието, без да гарантира освобождаване на организма от вируса. Тук е мястото да Ви разкажа и за нашата приятелка Асали. Асали развила кожна форма на папиломатоза над левия клепач. Образуванието е било отстранено оперативно 7-8 месеца по-рано. Когато дойде при нас, на мястото на разреза набираше сила нов папилом. Той падна сам 2 седмици след началото на лечението.