Паразитни заболявания

През последните години станахме свидетели на нарастващия интерес сред хора от всички нации към природосъобразния начин на живот. Този стремеж открива своя израз и в желанието да бъде намалена до минимум употребата на лекарствени медикаменти. Ето как пред нас, ветеринарните лекари, често стои въпросът за възможностите на хомеопатията при обезпаразитяване на домашните любимци. Смятам, че на този етап на развитие на науката не можем да разчитаме на хомеопатията в подобни случаи. Причините за това са няколко. На първо място трябва да се уточни, че всички клинични проучвания са правени върху хора и животни и няма данни за ефекта на хомеопатичните медикаменти върху различните видове паразити. Освен това не бива да се забравя, че някои паразитни заболявания са зоонози (болести, общи за хора и животни) и към тях е необходимо сериозно отношение.

На тези, които въпреки всичко искаt да спестят на любимеца си поне едно медикаментозно вътрешно обезпаразитяване, се препоръчва периодично микроскопско изследване на проби от изпражнения. То ще покаже дали в действителност има нужда от прием на лекарства или може да се пропусне една профилактика.

Хомеопатията е незаменима във възстановителния период. Например стомашно-чревните паразитози при млади животни често клинично се проявяват с диария. Тя понякога е кървава, поради нараняване стената на червата. Някои често ползвани медикаменти са:

China Rubra – диария с парчета несмляна храна, обилно отделяне на газове, силно изразена чувствителност на корема при докосване;

Colocynthis – болезнени чревни колики с позиви за дефекация;

Mercurius Corrosivus – диария с болезнени напъни и слузести изпражнения, хеморагичен ректоколит;

Cina – предписва се при чревни паразитози, предизвикващи общи смущения в резултат на периодични коремни болки, неутолим глад, промени в поведението;

Baptisia Tinctoria – диария, която води до обща отпадналост и изтощение;

Tuberculinum – хронична диария с астения и загуба на тегло.

Важно е да се знае, че животните, лекувани с хомеопатия, като цяло са с по-силен имунитет и по-устойчиви. Те по-рядко боледуват от инфекциозни и паразитни заболявания.

Често опаразитяването с бълхи може да отключи алергичен дерматит при кучето и котката. Клинично той се манифестира със сърбеж, опадане на козината и различни промени в кожата. Хомеопатията е много подходяща за лечение на алергичното заболяване. Сърбежът бързо ще отшуми, кожата и козината ще се възстановят. Освен това хомеопатичното лечение ще направи организма по-устойчив и постепенно ще намали епизодите на алергични реакции.