Психогенна алопеция при котка

Психигенната алопеция при котките е състояние, което клинично се манифестира със свръхгруминг (почистване чрез облизване) и може да включва два отделни, понякога припокриващи се аспекта.

От една страна се проявява с прекомерно облизване на козината, което е с психологически или емоционален произход и в резултат на него се развиват алопеция и екземи. Тази алопеция обикновено обхваща вътрешната страна на задните крайници, корема, ингвиналната област, опашката и/или дорзалните лумбални области и може да бъде симетрична. Рядко могат да се наблюдават и вторични кожни изменения.

Второто разстройство, хиперестезията, включва пациенти, които проявяват необичайно силна чувствителност на кожата и го показват чрез поведенчески реакции, като потрепвания на кожата, набръчкване на кожата по гърба и опашката, внезапно скачане и бягане, самонараняване.

Смята се, че истинската психогенна алопеция при котките възниква в резултат на някакъв вътрешен конфликт или чувство на неудовлетвореност, разочарование, безпокойство. Почистването е обичайно изместващо поведение при котките, за отклоняване на вниманието – поведение „извън контекста“, което животното проявява, когато е разстроено.

Това е нормален тип поведение, изразено в прекалено силна степен.

Счита се, че самият акт на прекомерното почистване, служи за понижаване на нивото на стрес при животното и за успокояване и/или отклоняване на агресията, идваща от други индивиди.

С течение на времето това поведение на изместване на вниманието може да започне да се проявява независимо от първоначалния стресор и в крайна сметка да придобие натрапчив характер.

При съмнение за психогенна алопеция, трябва да се вземат под внимание и да се поставят под въпрос определени психологически стресори и фактори, включително травматично събитие като скорошно преместване, нов домашен любимец или поява на бебе, загуба на член на семейството или домашен любимец, както и строителство или ремонт.

Клиничен случай на котка с психогенна алопеция

Случаят касае котарак на възраст 5 години, име Велизар, с алопеция и екземи. Всичко започнало 3 години по-рано, като в началото клиничната картина е била много слабо проявена. Обикновено се влошава през пролетта. Стопаните не се сещат за нещо, което би могло да провокира стрес у дома. Единствено споменават, че синът им, който е на 14 години, играе малко грубо с Велизар. Въпреки това котаракът търси детето и иска да спи в неговата стая.

В началото Велизар се е ближел само по корема и вътрешната страна на бедрата. В момента на прегледа е доста влошен и има рани дори по страничните части на тялото. Приема таблетки Преднизолон 5 mg от 3 дни и имат още 2 таблетки. Ще ги дават по ½ табл. дневно докато свършат.

По време на прегледа установихме наличие на мокра екзема и разранявания по кожата, покрити с крусти. Стопаните споменават, че Велизар спира да се ближе при отвличане на вниманието.

Лекуван е многократно с различни средства, без траен ефект.

Предписано хомеопатично лечение:

Graphites 15 СН и Mezereum 9 CH – по 3 гранули от всяко сутрин и вечер.

Ignatia Amara 30 CH веднъж седмично в неделя по 5-6 гранули.

Диакалм таблетки за кучета и котки

Стабилизиран е пълно и трайно за 2 месеца.

Снимки преди лечението:

***

***

***

Снимки след лечението:

***

д-р Невена Микова, ветеринарен център „ХомеоВет“