Два случая на сиалолитиаза

д-р Невена Микова

*
Сиалолитиаза е състояние, при което в канала или в паренхима на слюнчените жлези се образува конкремент (камък). В началото процесът е безсимптомен и липсват оплаквания, обикновено никой не подозира за съществуването на конкремента. Състоянието се изразява клинично, когато възникнат смущения в изтичането на слюнката или стартира възпалителен процес.
Когато изходният канал на жлезата се запуши (обструкция), тя започва бавно да се подува, като процесът обхваща цялата жлеза. В началото липсва болка, но по-късно тя се появява, обикновено по време на хранене. Постепенно целият обем на жлезата се изпълва със слюнка, а механичният натиск върху паренхима става причина за възпалителни и некротични изменения. Счита се, че лечението е единствено оперативно.

На 15.10.2010 ме потърси М.М., мъж на 38 години. Оплакваше се от оток в областта на лява паротидна жлеза. Направен е преглед при лекуващия лекар и е поставена диагноза – сиалолитиаза. На мъжа е препоръчано антибиотично лечение и е изпратен с направление за хирург. С хомеопатия многократно са повлиявани различни състояния при него и в семейството му, затова той ме потърси за мнение и съдействие. Теренът на М.М. е Lycopodium. В хомеопатията сме свикнали да свързваме това с литиази с различна локализация и хомеопатите няма да се изненадат, ако добавя, че 6 години по-рано е диагностицирана и успешно повлияна хомеопатия уролитиаза (пикочнокаменна блест).
Засегнатата жлеза е много голяма и отокът бързо се развива, затова препоръчах на М.М. да започне незабавно хомеопатично лечение и да поддържаме връзка.
Предписаните медикаменти са:
Berberis Vulgaris 9 CH – известен с дрениращото си действие и способността да стимулира изхвърлянето на камъни от пикочни пътища и жлъчен мехур.
Mercurius Solubilis 9 CH – повлиява добре различни възпаления в устна кухина. Избрах го, за да защитя максимално дълго паренхима на паротиса.
Препоръчах медикаментите да се редуват през 20-30 минути.
Подобрение настъпи много бързо, М.М. се стабилизира без да се наложи хирургична интервенция.

На 10.03.2013 в кабинета дойде Рекс, мъжко куче, смесена порода. Стопанката като опитен стоматолог е забелязала малък оток латерално на горна дясна челюст, който бавно се увеличава от сутринта. Отокът беше разположен в анатомичните граници на Zygomatic gland – една от слюнчените жлези при кучето. При прегледа не се установиха наранявания – външни или в устна кухина. Телесната температура е нормална за възрастта-38.4 С. Паренхимът на жлезата е дифузно увеличен, неболезнен, без уплътнения. Липсва болка. Препоръчано лечение:
Berberis Vulgaris 9CH и Mercurius Solubilis 9CH, редуване през 20-30 минути.
Рекс също се повлия много бързо и само с хомеопатия.

Заключение:
Свикнали сме да казваме, че хомеопатията има своите граници, които трябва да се познават, че тя не е панацея и не може да замести оперативното лечение. Това е напълно вярно в голяма част от случаите, но не винаги. В моята практика с хомеопатия и фитотерапия успявам да излекувам пациенти, чиито състояния конвенционално се лекуват предимно оперативно. Такива са Cherry Eye при кучето, уролитиаза при мъжките котараци със задържане на урина и др. Моят съвет е преди да пристъпите към оперативно лечение, да потърсите още едно мнение. Често се оказва, че изходите от всяка ситуация са поне няколко.