Пух е болен от гана

На 10.12.2013 при нас постъпи кученце на 3 месеца, порода смесена, с повръщане и безапетитие. Казва се Пух и е имал контакт с друго куче, болно от гана, 10-тина дни по-рано. Направихме антигенен тест за гана и той даде положителен резултат.

Ганата е опасна и силно заразна болест, която се причинява от вирус. Човекът не боледува, но е преносител на заболяването. Най-често боледуват кученцата на възраст от 2 месеца до 1 година. Болестта се предава чрез носните секреции, изпражненията, урината, инфектирана храна или вода, от постелката и всички предмети, използвани от болното куче. Непълноценното хранене, простудата и умората са факторите, които допринасят за по-лесното заразяване на животното.
Болестта се развива след инкубационен период от 7 до12 дни и протича от няколко дни до 1 – 2 месеца. Процентът на смъртността е висок, а озравелите животни често остават с трайни увреждания – глухота, слепота, загуба на обонянието, парези, парализи, припадъци и изменения по кожата. Има няколко основни форми – очна, белодробна, стомашно-чревна, нервна и кожна, които не протичат самостоятелно, а комбинирано.
Острото развитие на болестта се характеризира с повишаване на телесна температура над 40°С, загуба на апетит, потрепервания и спазми на мускулатурата. Кучето предпочита да стои само на тъмно и умира след 2-3 дни, без да се развият класическите признаци на заболяването.
Белодробната форма протича често в комбинация с очната. Телесната температура се повишава над 40°С, апетитът силно намалява, кучето е отпуснато, очите се възпаляват, от тях започва да излиза гноен секрет, клепачите отичат и се слепват, а понякога се образуват и язви по роговицата. Заедно с това се възпаляват и дихателните пътища и белия дроб. Появяват се кашлица, хрема, затруднено и учестено дишане и ускорена сърдечна дейност. Кучето е много жадно.
За стомашно-чревната форма на ганата са характерни пълната загуба на апетит, повръщането и опитите за повръщане, диарията и силното обезводняване.
За нервната форма са характерни нервно-мускулните спазми и контракции, парезите и парализите, припадаците. Кучето е или възбудено или потиснато. Тази форма се явява като крайна на другите и обикновено завършва със смърт. Когато ганата протича по-дълго време, се развива и кожна форма, която се характеризира с появавата на дребни червени пъпки, петна и възелчета по вътрешната част на бедрата и по корема, които по-късно се превръщат в гнойни мехурчета.

Тестът потвърди наличието на гана и Пух остана за лечение при нас в центъра. Развиваше стомашно чревна форма на болестта, с повръщане, безапетитие, дехидратация и обща отпадналост. Липсва, считаното за характерно за гана, гнойно възпаление на конюнктивите. Телесната температура не е повишена и в момента на прегледа тя е 38,6 °С.
Избрахме хомеопатичния метод на лечение, тъй като причинителят е вирус и болното кученце беше доведено при нас в началото на заболяването. Като начало приложихме 3 дози Осцилококцинум през 2 часа, а в следващите дни го прилагахме само сутрин и вечер. Освен него на Пух прилагахме следните хомеопатични медикаменти:

Mercurius Solubilis
Phosphorus
Ipeca
Coccus Cacti
Podophyllum
Colocynthis
China Rubra

Налагаше се често да променяхме лечението, понеже се изменяше клиничната картина. Острите възпалителни процеси често менят клиничната си картина. Хомеопатичният метод на лечение се основава на избор на медикаменти, чиито терапевтични показания в най-голяма степен покриват клиниката на заболяването, затова при промяна на клиничните симптоми-променяме хомеопатичната прескрипция.

На втория ден от постъпването на Пух, най-силно изразено беше повръщането. С него бързо се преборихме, но след това започна водниста, изтощителна диария. Пух бързо губеше течности и се обезводняваше, затова вливахме инфузионни ратвори венозно, а след това-подкожно. Наложи се да включим и антибиотик – амоксицилин с клавуланова киселина подкожно и сулфаметоксазол/триметоприм перорално.
След четвъртия ден нашия пациент се хранеше по малко и с нежелание.
На петия ден от началото на лечението кученцето започна да се храни с апетит беше жизнено и игриво. Единствения останал признак на заболяване беше неболезнена диария, 2-3 пъти дневно, която също изчезна през следващите дни. Пух остана при нас още 3 дни, като през това време се чувстваше напълно здрав и липсваха оплаквания. Въпреки това ние не спряхме лечението. Нашият опит показва, че при спиране на лечението с спървите признаци на подобрение, клиниката бързо се връща, като понякога е дори по-тежка и силно изразена.

10 дни по-късно Пух е напълно здрав, липсват оплаквания. Направихме антигенен тест за гана и той беше отрицателен. Това означава, че организмът е изградил специфичен имунитет и се е преборил с вируса.
Заедно с Пух още 3 кученца, които са имали контакт, се разболяха от гана. Пух единствен се пребори с болестта и остана жив, въпреки че беше най-малък от всички и имаше само една ваксина. Останалите, лекувани конвеционално, развиха нервна форма на болестта и починаха по-късно.

автор: д-р Невена Микова