Чуждо тяло и хомеопатия

Всеки стопанин на куче знае колко голям проблем могат да създадат чуждите тела, попаднали в лапа, нос, око или ухо. Това обикновено са осили, изкласилата част на растения от семейство Житни. Със своята проникваща способност и еднопосочно движение, те създават проходи в меките тъкани, които гноят и причиняват различна по степен болка. Нерядко се стига и до по-големи усложнения.

Традиционно тъканта около гноящите отвори се намазва с антифлегмин, ихтиол или други мазила, които стимулират оздравяването. Могат да се направят превръзки, за да задържат медикамента по-дълго време. Някои животни обаче трудно понасят превръзките дори за 1 час.

Важно условие за бързото оздравяване е намирането и отстраняването на чуждото тяло. За целта кучето се въвежда в анестезия и след това внимателно се преглеждат тъканите около гноящия отвор, но дори и тогава успехът е несигурен. Трябва да се има предвид, че дори да има ясно очертан входен отвор, не можем да бъдем сигурни за посоката, в която се движи осила. После при прегледа тъканта започва да кърви, а това допълнително затруднява намирането на чуждото тяло.

Хомеопатичното лечение може да бъде много полезно в тези случаи. Нека първо отбележим предимствата:

– Подходящо е за прилагане при бременни и млади животни;
– Няма риск от предозиране;
– Медикаментите имат приятен вкус и лесно се приемат от животните;
– Всеки стопанин може да продължи лечението вкъщи и да спести времето, необходимо за посещение на ветеринарната клиника;

Гранулите се приемат през устата и се резорбират. Те имат ефект върху целия организъм. При прилагането на мазила, кучетата често започват да ближат раната и по този начин се намалява времето, през което те са ефективни.

Най-често прилаганите медикаменти при чуждо тяло са:

Silicea – изтеченията са бледи или жълтеникави, обикновено нямат силна неприятна миризма, каквато се наблюдава при повечето абсцеси. Болка често липсва. Ако чуждото тяло е влезнало в лапа, ще видим куче, което спокойно стъпва на четирите си крака без да куца. Отворът, през който е влезнал осила, секретира дълго време. Прилагането на Silicea ще стимулира организма сам да изхвърли чуждото тяло и ще ограничи възпалението.

Hepar Sulfur – това е другият голям медикамент за възпаления. Неговата картина е противоположна на горе описаната – болката е много силна и често е съпроводена от повишена температура. Животните, които добре отговарят на Hepar Sulfur, ще се опитат да хапят или одраскат всеки, който докосне раната им. Дори да не ухапят, ще ръмжат достатъчно силно през цялото време на прегледа.

Ако приемането на един от описаните медикаменти не ограничи възпалителната реакция и не доведе до оздравяване, могат да се приложат някои от следните медикаменти:

Arnica Montana – най-доброто лекарство за травма, може да възпрепятства появата на абсцес, ако бъде приложена веднага след нараняването и отстраняването на осила.

Calcarea Sulfurica – много полезна в случаите, когато абсцесът е отворен и секретира дълго време, дори след като е отстранено чуждото тяло.

Calendula – прилага се в ниско разреждане, за да стимулира оздравяването. При дълбоки наранявания не е подходящо третирането с локални тинктури или унгвенти, понеже те ще стимулират бързото зарастване на отвора, без да са ефективни в дълбочина.

Lachesis – абсцесите тип Lachesis са много тежки. При тях е реагирала и тъканта около раната. Гнойта и раневите ръбове са синкави до черни. Раната може да е затворена или от нея да изтича кръвениста гной.

Pyrogenium – добре се комбинира с Hepar Sulfur, Silicea, Mercurius Solubilis. Животното е неспокойно и трудно намира удобна позиция, понеже възпалението е генерализирано. Подходящ е в случаите, когато абсцесът се е отворил няколко пъти, но животното продължава да се влошава.

Mercurius Solubilis – тук гнойта е жълто-зеленикава и разранява кожата около отвора. Прилежащите лимфни възли са реагирали. Състоянието много напомня Hepar Sulfur.

автор: д-р Невена Микова