Къшинг синдром при куче

Ричард е мъжко куче на възраст 9 години, некастриран, порода кинг чарлз кавалер. При един рутинен преглед по повод годишна ваксинация установихме сърдечен шум и го реферирахме към кардиолог за уточняване на състоянието. Ричард беше диагностициран с миксоматозна болест на митралната клапа, за подържането на която беше предписан пимобендан и фуроземид. По литературни данни голям процент от кинг чарлз кавалерите в някакъв момент развиват тази болест.

Месеците минаваха, а състоянието на Ричард постепенно прогресираше, затова към предписаните пимобендан и фуроземид, бяха добавени спиронолактон и еналаприл, така както препоръчват водещите учебници по ветеринарна кардиология.  

През месец май 2023 година започнаха кожните проблеми, появиха се обезкосмени петна по корема, върха на опашката, козината след подстригване по-бавно изникваше. Направихме изследване на щитовидната жлеза и не открихме никаква патология.  В следващите месеци обаче проблемите се задълбочаваха, появиха се още полидипсия, полиурия и полифагия. Ето защо изследвахме количеството на кортизола чрез LDDS тест и така Ричард беше диагностициран с хипофизозависим хиперадренокортицизъм.

Това заболяване традиционно се лекува с трилостан, но в същото време не се препоръчва едносвременната употреба с АСЕ инхибитори, в този случай еналаприл.

След разговор със стопаните решихме да започнем хомеопатично лечение, а случаят междувременно да бъде обсъден с лекуващия кардиолог, за да се съгласува бъдещата терапия.

Предписах на Ричард следните медикаменти:

Conium 9 CH

Thuya 15 CH

Calcarea fluorica 15 CH

По 5 гранули от всяко да се прилагат по веднъж дневно.

И трите медикамента се предписват при доброкачествени разраствания на тъкани, а при хипофизозависимият хиперадренокортицизъм най-често има наличие на аденом на хипофизата. Thuya е показана и за дренаж след продължителна кортикотерапия.  

Само че след толкова години наблюдение върху ефекта на хомеопатията знаех, че това не е достатъчно. Все още не разбирах каква е причината за появата на тази болест при Ричард и нищо не бях направила за етилогията.

Етиологията е нещо изключително важно и за съжаление традиционната медицина не й обръща особено внимание. В учебниците често липсва информация за нея и много повече се коментира лечението, което най-често е симптоматично.

А моята хомеопатична прескрипция също беше симптоматична.

Изминаха няколко дни, в които никаква идея не ми хрумваше, когато една вечер до мен достигна историята на друго куче, отново с миксоматозна болест, със същата терапия и с хипофизозависим хиперадренокортицизъм. Това беше моментът, в който разбрах, че трябва да проуча лекарствените взаимодействия.

После всичко много бързо се изясни. Оказа се, че при едновременно приложение на спиронолактон и еналаприл се развива тежка хиперкалемия, а една от функциите на кортизола е да увеличи отделянето на калия от организма.

Вероятно в очите на регулиращите механизми Къшингът беше по-малкото зло пред потенциално животозастрашаващата хиперкалемия.

Обсъдих моите предположения с лекуващи кардиолог и с негово съгласие лечението на Ричард беше променено, като отпадна приложението на спиронолактон и еналаприл.

Хомеопатичната тарпия остана непроменена, а в таблицата по-долу можете да видите как се повлияха стойностите на кортозола.

Къшингът на Ричард изчезна за по-малко от 5 месеца. Появи се окосмяване, промени се и поведението му. При последното изследване, направено от лекуващия кардиолог, не е извършен LDDS тест, тъй като базовите стойности на кортизола вече са прекалено ниски за Къшинг.

При взимането на кръв на 17.01.2024 година Ричард беше много емоционален и доста се съпротивляваше. Това обяснява по-високите стойности в сравнение с резултатите от 09.01.2024.

Къшингът на Ричард може би щеше да се стабилизира и без приложение на хомеопатия, но за мен беше изключително полезно това, което съм научила на курсовете по Клинична хомеопатия – винаги да търся етиологията.

За съжаление при последното изследване на кортизола се установи задълбочаване на миксоматозната болест, т.е. митралната клапа не се затваряше добре и прогресираха дилатативни изменения в сърдечния мускул.

Предписах на Ричард Sepia 30 CH, по 5 гранули дневно.

Знаем, че Sepia е хомеопатичният медикамент на бременността. Това е времето, в което в тялото на бъдещата майка нивата на прогестерона и кортизола са високи, за да се отпуснат тазовите връзки и по-лесно да се разширят някои вътрешни органи. Ето защо Sepia се предписва при птози от различен произход, както и отпускане и разширяване на някои тъкани и органи.

Надявам се, че Sepia ще забави развитието на миксоматозната болест на Ричард.

26.03.2024

д-р Невена Микова