Парвовироза

НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРВОВИРОЗА ПО КУЧЕНЦАТА Е С ХОМЕОПАТИЯ

*
Кучешката парвовироза е вирусно заболяване, от което се заразяват предимно млади кученца на възраст до 1 година. Най-разпространеният начин за заразяване е при изяждане или душене на материали, които съдържат вируса (части от изпражнения или повръщане). Инкубационният период е 3-5 дни, а след него клинично се наблюдават кървава диария с характерна миризма, повръщане, безапетитие. Повръщането и диарията са толкова тежки, че животните много бързо се обезводняват, отслабват защитните им сили и вторично се появяват допълнителни бактериални инфекции.

Диагнозата се поставя лабораторно чрез бързи тестове, които доказват наличието на парвовирус.

Парвовирозата е едно от най-често срещаните заболявания при малките кученца и затова ваксинационната схема започва винаги с него.

Традиционно парвовирозата се лекува симптоматично. Прилагат се и антибиотици, но те са ефективни в малко по-късен етап, когато е намесена вторична бактериална инфекция. Много важно е оводняването чрез венозно вливане на разтвори, а най-подходящо е лечението с хомеопатия.

Когато хомеопатичното лечение започне в самото начало на заболяването, признаците отшумяват за няколко дни и животните не развиват тежката форма на болестта. Дори в по-късен етап, добавянето на хомеопатични медикаменти ще стимулира собствените оздравителни механизми на организма и ще спомогне за стабилизирането.

Някои от често прилаганите медикаменти са:

Veratrum Album – спастични коремни болки с обилни изпражнения и бързо обезводняване

Colocynthis – спастични чревни болки, позиви за дефекация

Mercurius Corrosivus – тежка диария, при която преобладават тенезмите

Phosphorus – тежко повръщане малко след нахранване, хеморагии

Ipeca – гадене и повръщане без жажда, хеморагичен ректоколит

Baptisia Tinctoria – тежък инфекциозен синдром със засягане на червата

Magnesia Phosphorica – чревна колика, болезнена диария

Arsenicum Album – остър гастроентерит, повръщане и разстройство, болезнено изхвърляне на разраняващи зловонни изпражнения, засегнато общо състояние

China Rubra – изтощителна диария, обезводняване, коремен метеоризъм

Aloe – диария със слабост на сфинктера

автор: д-р Невена Микова