Случаят на Луси

Д-р Невена Микова

28.08.2013

Луси е коте на 1 година и 2 месеца. Преди някоко дни е паднала от високо и е счупила бедрена кост в областта на шийката. Няма външни наранявания.
Стопаните са привърженици на здравословния начин на живот и се лекуват с фитотерапия и хомеопатия. Биха искали такова лечение и за тяхното коте.
Д-р Кирилов от Добро хрумване е лекуващият лекар на Луси. Неговото предложение беше да се направи отстраняване на главата на бедрената кост, така както е отделена при счупването. Тази оперативна техника успешно се прилага при чести луксации в тазобедрената става при котки.
С д-р Кирилов обсъдихме по телефона общото състояние на Луси. То не е влошено и няма замърсени открити рани. Съгласи се да започнат да дават от разтвора на препоръчаните хомеопатични медикаменти още по време на следопаративния престой на Луси в клиниката. И двамата бяхме на мнение, че котето трябва да се наблюдава, за да коригираме лечението, ако се наложи.
Операцията е насрочена за 29.08.2013 година. По време на нея е приложена една доза Терцеф венозно и обезболяващи медикаменти. След края на операцията Луси остана само на хомеопатия.
Обясних на стопаните, че случаят не бива да се подценява и състоянието на котето трябва да се следи, за да може при нужда да се включат антибиотици. Все пак имахме фрактура и оперативно отваряне на тазобедрена става.
Луси се възстановяваше изключително бързо. На 1.09.2012 по време на контролен преглед е направено изследване на кръв, а това са резултатите:

Lusy.PKKВсички показатели са в норма. На 5.09.2012, една седмица след операцията, стопаните споделят “Тя се чувства все по-добре. Вече даже леко тича и се заиграва 🙂 Благодаря Ви за съдействието!”. Аз благодарих за всеотдайността. В продължение на 3 дни след операцията всички членове на семейството на Луси бяха ангажирани с лечението. Те се редуваха, за да може Луси през около час да приема от разтвора на хомеопатичните медикаменти. Добрият резултат от лечението е най-вече тяхна заслуга.

Хомеопатичната прескрипция на Луси:

Arnica Montana 9CH
Bryonia 9CH
Chamomilla Vulgaris 15CH

По 10 гранули от всеки медикамент се разтварят в 200 мл вода. От разтвора се дават по 2-3 мл през 1/2-1 час, като приемите постепенно се разреждат.

В заключение искам да добавя, че Луси се възстанови доста по-бързо в сравнение с котета, лекувани конвенционално след подобна операция. Тя наистина изненада лекуващите лекари.